Óra mizéria

Évek óta agonizálok és nem tudom eldönteni, hogy szükségem van-e egy csillivilli órára sportoláshoz, vagy sem. Pár éve vettem egy alap Timex órát (az 1440-est) amivel az időt tudom mérni és slussz-passz. Ja, meg vízálló, így úszásnál is tudom használni.

Viszont időnként előbújik a kisördög és csak-csak elkezd motoszkálni az agyamban, hogy de jó lenne egy profi óra. Amit szívesen használnék az a GPS funkció, de az meg kevés órában érhető el, amik pedig tudják, iszonyat drágák, annyit nem költök órára. Amit viszont eddig tök feleslegesnek ítéltem és többszöri próbálkozásra sem voltam képes megszokni, az a mellkas pánt és a pulzusmérés.

Több futóversenyt és triatlon versenyt csináltam végig pulzusmérés nélkül, nem beszélve az ezekre történő felkészülésről. Szinte mindenhol azt olvastam, hogy nagyon fontos a pulzuskontroll, próbálkoztam is, régen volt pár gagyi pulzusmérős órám, tavaly pedig párszor elvettem asszonytól az övét (alap Timex), de képtelen voltam megszokni, hogy egy pánt szorítja a mellkasom. Ha meg lazára vettem, természetesen lecsúszott.

Így a többszöri nekibuzdulás után hamar le is beszéltem magam az új órákról két ok miatt:

 1. iszonyat drágák
 2. a pulzusmérést feleslegesnek ítéltem

Persze ez utóbbi már csak kifogás, elsősorban az ár zavart, mert ha olcsó lenne megvenném a pulzusmérőst is, max. nem használnám.

Viszont a napokban rábukkantam az interneten egy olyan órára, ami GPS-es, viszont nincs pulzusméréses funkciója, emiatt olcsóbb is (no meg sok más opció is hiányzik belőle) és csak 37.500,- forint. Ez az: katt

Most ezen kattog az agyam, hogy kiadjak-e ennyit érte, vagy továbbra is jó lesz a jelenlegi. Ismerem magam, egy-két nap és lebeszélem magam a vásárlásról, de legalább megint lázban tartott egy kis ideig a dolog :).

5 hozzászólás

 1. Hali. Hát igen, a “kütyü-dilemmák”. Én azt gondolom, hogy bármelyiket is veszed (pulzus, GPS, stb) az segíteni fog az edzésekben. Én hordok pulzusmérőt, engem is zavart régen, de megszoktam. volt, hogy lecsúszott, de aztán kitapasztaltam mennyire kell szorosra állítani a mellkaspántot. Bár én sem pulzuskontroll-l futok, mégis jó visszajelzést kapni. A GPS, illetve a távolságmérés hiánya viszont engem pl visszatartott ismeretlen, le-nem-mért futókörök lefutásától. Ami biztosan hülyeség, de sosem szerettem úgy futni, hogy nem tudom mennyit megyek.
  Ha mérlegre kéne tennem a pulzusmérést és a GPS-t, én a pulzus mellett döntenék. Nem tuom milyen ez az óra, de ha később lehet bővíteni pulzusmérésre is, akkor szerintem jó vétel. Bár nem olcsó, de legalább drága 🙂
  Persze a szuper cuccok, még ennél is drágábbak. Gyakran elgondolkodom, honnan van egyeseknek pénzük olyanokra?!

 2. Ez csak GPS, pulzust nem tud. Nálam az előbbi élvez elsőbbséget, én sem szeretem, ha nem tudom mennyit futok. Legtöbbször 400-as pályán, ott könnyű a távot mérni, plusz van egy google-n kimért 10 km-es köröm, amit endomondo is megerősített, hogy 10km, ezeken szoktam futni. Nem is hiszem, hogy új helyeken futnék, szóval emiatt meg felesleges a GPS :).

 3. A pulzuskontrollal futás fontossága mellett tenném le a voksom. Öreg fejjel két év alatt rengeteget fejlődtem általa. A pulzusövet pedig meg lehet/kell szokni.

  • Én egy dolgot nem értek, valsz a tapasztalatlanságom miatt, hogy miben tudnék javulni, ha pulzuskontrollal futnék?
   Amúgy most már olyan órát szemeltem ki, ami gps+pulzus, és nagyon szép :). Mondjuk régóta nézegetem, de eddig mindig sikerült lebeszélnem magam róla 🙂

 4. Az én tapasztalatom az, hogy nagyon hasznos az első időkben egy ilyen pulzusmérős cucc.

  Mert mindig tudod, hogy egy adott érzés mekkora pulzusszámot jelent. És ezt megtanulod.

  Viszont később már egyáltalán nem olyan lényeges szerintem. Persze embere válogatja.

  Ha már megtanultad, utána érzésre is tudni fogod hogy na ez most 160-165, vagy 120, esetleg 140-142.

  Gyulát kérdeztem, ő nem hord versenyen pulzusmérőt, mert csak zavarja. Most más én sem, de az elején hasznos volt. + Gyula szerint edzésen sokkal fontosabb a Watt mérős cucc mint a pulzusszám mérése, mert az előbbi egy sokkal megfoghatóbb, konkrétabb valami.

  Ha most vennék órát akkor a Timex új beépített GPS-s óráját venném, és nem nagyon raknám fel a mellkaspántot mert zavar. Most a régebbi timex ironmanom van, amihez külön van a GPS és az adatrögzítő. Legtöbbször csak az órát veszem fel.

  Amúgy meg a legfontosabb egy tök sima óra szerintem, ahol látod hogy eddig mennyit mentél, és mennyit kell még menned. Ha pályán futsz, akkor a távolságot eleve tudod. Vihetsz zsebórás is. 😉

  Én így vagyok vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..