Az új társam

Régóta nagy vágyam volt egy sima stoppernél komolyabb sportóra és évekig nézegettem a kínálatot, de az ár miatt mindig lebeszéltem magam róla. Végül nagy nehezen rászántam magam és vettem egyet, novemberben pedig meg is jött a külföldről rendelt Timex RunTrainer 2.0 óra.
Az feltűnt, hogy Magyarországon a Timex nem egy elterjedt márka, Garmin és Polar órákat hordanak inkább a futók és a triatlonosok. Viszont nekem ezek a márkák nagyon nem jöttek be és hiába esküdöznek az egyes típusokra fórumokon, ha nekem egyszerűen rusnyák. Én olyan órát biztosan fel nem veszek, ami nem tetszik és nem érdekel mennyit tud. Elsősorban ezért választottam a Timexszet, mert ez az óra gyönyörűszép! És még sokat is tud. Annyit legalábbis biztosan, amennyire nekem szükségem van.
Szóval november óta használom az órát, még csak ismerkedem vele, sok dolgot ki sem próbáltam eddig.

Pár érdekesség, amiket eddig elsőre észrevettem.

1. az óra GPS-es, ezért képes mérni az emelkedést-ereszkedést (ascent-descent). A legutóbbi futásomnál, amikor ugyanoda érkeztem, ahonnan elindultam (és ez mindig így van :)), a két érték különbözött. És eddig mindig. Ráadásul nem is mindig ugyanazt az értéket adja ki végül. Utoljára a TTL Ascent – 248 méter volt, a TTL Descent – 198 méter. Ráadásul az Endomondo mérése alapján ez a két érték 162-157 volt. Elég nagy eltérés… Lehet én értelmezem rosszul ezeket a paramétereket, de ha elindulok “A” pontból és visszaérek szintén “A” pontba, akkor szerintem 0-nak kellene lennie a két érték különbözetének.

2. a futott km mérése is érdekes. Ugyanazt a kört futom mindig, van egy google maps által kimért kör Érden, ami 10 km (+- 50 méter), ezt szoktam futni és azzal cifrázom, hogy például tovább futok Diósdig a körforgalomig újra megkezdve ugyanazt a kört, ami 2.5 km, onnan vissza akkor máris 15 km-t futottam. A lényeg, hogy tudom hol van az 1, a 2.5 és a 3 km, amikről 10 km után visszafordulva lesz 12, 15, vagy 16 km összességében. Endomondoval ez annyi is szokott lenni, az még az elfogadható határon belül mozog a “tévedésben”. A legutóbbi futás 16 km lett, Endomondo szerint 16.01 km, viszont az óra csak 15.77-nek mérte. Az Endomondo sokkal pontosabbnak tűnik, mert a google-n kimért 15 km nála a legutolsó 3 futásnál 15.07, 15.02 és 14.95 km lett. Miközben az óra 14.80 körül méri folyton. Most akkor melyik a pontos? Óra vs Endomondo + google maps?

3. mióta megvan az óra, elkezdtem használni a pulzusmérőt. Harmadik alkalommal jól ki is dörzsölte a mellkasomat a jeladó rész, észre sem vettem futás közben. Odáig legalább elértem, hogy már nem zavar, viszont még mindig fel tudom úgy tenni, hogy újra kidörzsölje, tegnap sikerült újra eljátszanom ezt :). Hatalmas nagy következtetést nem vontam még le a pulzusomból, egyelőre csak méregetem érdekességképpen, de van egy tavaly előtti terheléses vizsgálati eredményem, ahol meg vannak adva a pulzushatáraim, azzal majd összevetem valamikor. Mondjuk azóta eltelt 2 év…

4. és végül ami a legérdekesebb…nem tudom pontosan mennyi edzést ment el az óra, de az utóbbi alkalmak egyikénél kiírta hogy még 2 edzést tudok elmenteni. Mondom akkor felmentem a trainingpeaks.com oldalára és törlöm őket. Feltöltöttem, törlésnél a “delete all”-t választottam erre az óra mint amit reseteltek, rezegve ciripelt egyet és visszaállt ilyen default értékekre. Újra 12 óra volt rajta, meg minden alapban, egy dolog volt furcsa, hogy a megjelenítést átváltoztatta fehér háttér/fekete szövegről fehér szöveg/fekete háttérre. Visszaállítottam mindent, majd másnap futás befejeztével elmentettem az edzést. Mikor a review-ban meg akartam nézni, azt írta, hogy nincs elmentett edzésem…gyors indítottam egy stoppert, 10 mp után elmentettem, újranézem, nincs…ezt még kétszer. Fogtam, factory reset, újra beállít mindent, teszt, review, ott van az edzés. Most újra jó, de hogy mi volt az az összes edzés törlése után…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .