Új év, új fogadalmak (?)

Szokás új fogadalmat, vagy akár többet is tenni január elsején. Én egyet sem tettem. Legalábbis nem olyat, amit kényszer árán tudnék csak megcsinálni, betartani. Sőt, inkább olyan döntéseket hoztam, amik felszabadultabbá tesznek. Pár dologból elegem lett, nem akarok a folyamatos megfelelés rabja lenni, ezért úgy döntöttem, hogy pár dologgal kapcsolatosan változtatok.

– például láthatatlanná tettem az edzésnaplómat edzésonline.hu-n. Régóta regisztrált felhasználó vagyok EO-n, de csak 2012 január óta vezettem az edzéseimet. Vezetem ezután is, de csak saját magamnak. 2 év éppen elég volt ahhoz, hogy beteljen a pohár nálam. Ráadásul iszonyat sok időt töltöttem el feleslegesen az oldalon azzal az edzéseim beírása mellett, hogy mások edzéseit figyeltem, kommenteltem, vártam, hogy az enyémet kommenteljék stb…Ráadásul zavarni kezdett az, hogy egyesek ott élik ki exhibicionizmusukat, kb. néha úgy éreztem magam, ha nem edzem eleget, vagy nem teljesítek jól, gyorsan, akkor egy nulla vagyok. Én viszont nem akarok másoknak megfelelni. December 31-e volt az utolsó, hogy mások edzéseit megnéztem, azóta a sajátom regisztrálásán kívül nem csinálok semmit, azt is sokszor több napos csúszással.

– sokan ilyenkor tervezgetik már az adott év versenyeit, eddig én is ezt tettem, most nem. Persze fogok versenyeken indulni, de még nem foglalkoztat, hogy melyikeken. Mondjuk nem ártana, mert lassan eljön az első kedvezményes nevezési időszak vége :). Nincs kiszemelt csúcsesemény az évben, speciális verseny, vagy ilyesmi, csak versenyek lesznek, amiken elindulok és élvezettel szeretném végigcsinálni azokat. Sok verseny már csak azért sem jön szóba, mert nagyon drága.

– nem tervezem, hogy időjavítási céllal álljak rajthoz adott versenyen. Persze az biztos, hogy mindent meg fogok tenni a jó idő elérése érdekében és megpróbálom majd a maximumot kihozni magamból, de nem fogok mindenféle eszközökkel verseny előtt és alatt arra törekedni, hogy „PB”-t (de utálom ezt a megnevezést…) menjek.

– nem hajt a kényszeres kilométergyűjtés sem. Bevallom, tavaly célom volt, hogy összegyűljön 2500 futott km, idénre nincs tervem és nem zavar majd, ha kevesebb jön össze. Inkább szeretnék újra többet tekerni és úszni, ami egyértelműen a futás rovására megy majd.

– elterveztem, hogy fogok biciklivel munkába járni. Nem rendszeresen, de használni szeretném a bicajt és a melóba járás jó alkalom erre.

– 2 éve úgy voltam vele, hogy 2014-ben újra belevágok majd az Ironman-be, viszont kb. már fél éve biztos voltam abban, hogy nem fogok. Nincs kedvem ahhoz a borzalmas hercehurcához, ami a felkészüléssel jár. Nekem egyszerűen nem éri meg és most már nincs is mit bizonyítanom. Akkor volt, elsősorban magamnak. Meg tudtam csinálni, azt is tudom, hogy akár jobb időre is képes vagyok még hasonló felkészülés mellett is, de nem erőltetem. Nekem nem lett életem az Ironman és a triatlon. Tetszik a sport, de továbbra is amatőr futó vagyok és csak hobbi triatlonista.

Ebben az évben biztosan az lesz, hogy inkább csak sportolok a saját kedvemre annyit, amennyi jólesik, amikor időm van rá és mikor éppen mit szeretnék. Heti 3-4x futás pont elég, mellette 1-2 úszás, és majd bicaj, de ha valami elmarad, hát nem fogok a kardomba dőlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .