Négy Évszak Maraton – I. tél

Pusztaszabolcson évek óta megrendezi ezt a futóversenyt a helyi Szabadidősport Egyesület, ahol a négy évszakban 4 alkalommal kell 10,6 kilométert futni, így jön ki év végére a maratoni táv.

Pont egy éve hívott egyik ismerősöm erre a versenyre először, az akkori téli futamra, de végül nem mentem el és később a többi háromra sem. Idén viszont már magamtól terveztem az indulást, mert kíváncsi voltam, hogy milyen egy ilyen helyi egyesület által szervezett verseny.

Idén nem akarok több tízezreket kiadni egyes versenyekért, ezt megfogadtam, ezért elsősorban olyan versenyeket keresek, ahol alacsony a nevezési díj. Itt 700 forint volt, amiért mondjuk a futás lehetőségén kívül vizet és a beérkezők nagy részének egy kerámia „érmet” adtak. Szerintem ez bőven elég, én még vizet sem ittam :).

A rajt negyed órát késett a sok nevezés miatt (összesen 96-an indultak), de ez nem volt annyira zavaró, mert kellemes volt az idő és fordult ez már elő sokkal „komolyabb” versenyen is. A rajt után hamar kialakult az élmezőny, kb. 2,5 km után tudtam megszámolni, hogy mennyien vannak előttem. Akkor 10. voltam pont és az 5-10. helyen futók között szinte ugyanannyi volt a távolság. Azt nem néztem, hogy mögöttem mennyire vannak, nem akartam forgolódni, az előttem levők sem tették :).

Aztán a besnyői fordítónál láttam csak, hogy kb. ugyanannyi a mögöttem levő hátránya, mint az enyém az előttem levővel szemben. Nem akartam engedni abból, hogy ne legyek a 10-ben, viszont eléggé fáradtam, leginkább a levegő kezdett elfogyni és nem voltam biztos benne, hogy tudnék gyorsítani, ha rám jönne a mögöttem futó. Viszont az előttem futó srác és én elkezdtünk közeledni a 8. helyen futóhoz, majd a srác meg is előzte és én is egyre közelebb kerültem hozzá. A befutó előtti 1-1,5 km kicsit folyamatosan emelkedett, ott már egyre nehezebben ment a levegővétel, lassultam is szépen, de a srác is. Aztán mögé értem, viszont a végét jártam és legszívesebben megálltam volna már, de közben az járt a fejemben, hogy meg kéne előzni, de mikor, mert még bő 1 km hátravan…ha csak a végén, akkor lehet ő is hajrázik egyet és akkor tuti végem, ha most, akkor lehet túl korai és akkor azért lesz végem. Végül az utóbbit választottam, kielőztem és elmentem mellette, így 9.-nek értem be, még elég jól le is maradt.

A korosztályomban (1960-1974) a 2. helyet szereztem meg, 24 mp-et kaptam az elsőtől. Sajnos csak a korosztályos elsőket díjazták, így erről lemaradtam :).

Viszont én hülye hét közben beállítottam az alapozó pulzuszónát az órámon és hozzá a rezgést, ha kilépek belőle, itt viszont elfelejtettem ezt kikapcsolni és végig rezgett a csuklóm az első 3 km-en…aztán abbahagyta, lehet rájött a hülyeségemre és magától kikapcsolta ezt a funkciót. Okos, intelligens óra 🙂

Ja, most szándékosan magamon hagytam a pulzusmérőt, kíváncsi voltam, hogy egy ilyen verseny milyen pulzusadatokat produkál, de az biztos, hogy sosem fogom felvenni versenyen, mert iszonyatosan zavart. Legszívesebben letéptem volna magamról futás közben :).

A verseny maga nagyon tetszett, közel van, olcsó, rövid, ennél nem is kell több 🙂 És ha még a jobb futók nem jönnének el, első is lehetnék 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .