Négy Évszak Maraton – II. tavasz

Nem akarom sokáig magamban tartogatni a hétvégi verseny „élményeit”, mert a napok, hetek múlásával elfelejtem azt, ami akkor a fejemben járt. Nem mintha valami eget rengető dolgokról lenne szó, közelről sem, inkább érdekesség, hogy mi minden jár a fejemben egy verseny előtt, után, de legfőképpen alatta.

Egyedül mentem Pusztaszabolcsra és már lefelé menet sem éreztem azt, hogy nagy versenylázban égnék. Így is álltam a rajthoz, nulla adrenalinnal, kicsit kedvtelenül, de legalább az feldobott, hogy Szekeres Ferenc mellett állhattam közvetlenül (bevallom, fél éve még nem tudtam ki ő…)

nem, nem engem tapsolnak a többiek :)
nem, nem engem tapsolnak a többiek 🙂

Mindössze annyi tervet tudtam gyorsan összedobni magamban a 10,6 km-re, hogy ne fussam ki annyira magam az elején, mint legutóbb és meglátom, hogy így tudok-e a visszafelé vezető szakaszon előzni. Abban biztos voltam, hogy nem fogok sokkal jobbat futni, mint legutóbb, hiszen nem gyorsultam azóta semennyit, de ez nem foglalkoztatott, kb. csak túl akartam lenni a versenyen, amit ott hirtelen egy kicsit nyűgnek éreztem.

Az első sorból rajtoltam, ez legalább arra jó volt, hogy induláskor nem kellett kerülgetni senkit. Hamar felvettem egy kényelmes utazó tempót, ami nem volt túl gyors, mert előzgettek szépen páran. Aztán kb. 500 méter után észrevettem, hogy az órámon rossz gombot nyomtam induláskor, így azt nem indítottam el…:). Úgy 3 km környékén kezdett beállni a sor, az elsők nagyon elhúztak, mögöttük úgy 5-től az én pozíciómig szépen 50 méteres távokkal követték egymást az emberek. Magam mögött nem nagyon hallottam hangot, egyszer kicsit hátranéztem és eléggé le volt szakadva a mögöttem jövő. Fásultnak éreztem magam, szembe szél is volt, nem éreztem a powert, hiányzott az energy :), tök tompának éreztem magam. Viszont még így is elkezdtem felfutni az előttem futóra, akivel 4 és 5 között beértünk és leelőztünk egy srácot, majd a fordító előtt már utolértem őt is. A fordítóig kb. 200 métert együtt futottunk, ő valamiért a felezővonalhoz közelebb futott, így én jobbról értem fel mellé, de nem akartam megelőzni, mert ott úgy éreztem, hogy egy kicsit „erősködik”, ezért inkább vártam a fordítóig. Ő megállt inni, én nem, így minden erőlködés nélkül hagytam ott.

A fordítótól viszont hirtelen minden megváltozott. Egyszer csak lett power, lett energy :), tök jól pörögtek a lábaim, minden megerőltetés nélkül tudtam haladni, úgy éreztem, hogy szinte könnyedén megy az egy kicsit gyorsabb tempó is. És vagy én gyorsultam, vagy előttem lassultak, de újabb befognivaló futó, sőt egyszerre kettő tűnt fel a láthatáron. Szép lassan úgy értem utol őket, hogy kettejük között is helycsere volt éppen, én pedig harmadikként mindkettőt otthagytam. Ha jól emlékszem még kaptam egy „jól nyomod”-ot, amit megköszöntem :).

Közeledett a vége, egy fiatal srác volt még előttem, rá emlékeztem, mikor az elején megelőzött, de most itt volt a lehetőség, hogy befogjam őt is és visszaelőzzem. Próbáltam még erősíteni, gyorsítani és közeledett is, majd egészen könnyedén elléptem mellette is. Sajnos többet már nem tudtam megelőzni, pedig két újabb célszemélyt kezdtem beérni (köztük az egyetlen nő, aki megelőzött), de a cél hamarabb eljött.

Összesítésben 9. lettem így, ezt akkor nem tudtam, mert nagyon széthúzódott a mezőny és nem láttam az elejét, fordítónál meg nem számoltam az előttem levőket. Viszont nem lettem kategória dobogós, mert pont az én korcsoportomban (1960-74) lett nálam 3 gyorsabb futó. Még a 1975-95-ben is harmadik lehettem volna, az összes többiben meg második…pech…

Két dolog bántott, egyik, hogy nem lettem dobogós, másik, hogy egy nő megelőzött :), viszont az jóérzéssel töltött el, hogy sokat tudtam előzni a táv 1/3-tól.

Legközelebb augusztusban lesz a nyári futam, azon is szeretnék indulni. Addig kéne gyorsító edzéseket is csinálni, de egyszerűen nem visz rá a lélek, pedig tudom, hogy sokat segítene. De hátha…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .