Futóútvonal munkahelyre

Még áprilisban írtam róla, hogy rászántam magam a futva munkába járásra. Ez kicsit több logisztikát igényel, mint a munkába biciklizés, mert amíg bicajjal tudok magammal hátitáskát és benne csomó cuccot cipelni, addig futásnál arra törekszem, hogy csak a legszükségesebbek legyenek nálam, ezért már előtte nap be kell vinnem megfelelő mennyiségű és minőségű váltóruhát.

Az elején heti egyszer futottam melóba, mert a 2×17,5 km azért sok volt még úgy is, hogy 1 hónap után már nem okozott hatalmas izomlázat, viszont a hazafelé út már folyton nagy szenvedés volt. Ráadásul nem nagyon volt közkút az útvonalon, ezért vinnem kellett magammal mindig kulacsot, ha nem akartam kiszáradni. Nyáron viszont ezzel sem sokra mentem, mert volt olyan alkalom, hogy konkrétan 4 km után már meleg volt az előtte jéghidegként beletöltött víz, 8 km-nél meg már az arcomat sem tudtam lemosni vele, annyira forró lett. Aztán júliusban munkahelyet váltottam és már előtte kinéztem magamnak, hogy hogyan tudok majd futva járni. Nem is vártam sokáig, már az első héten futva mentem és azóta is heti 2x futva megyek dolgozni.

ilyen szép virágok vannak
ilyen szép virágok vannak

Az útvonal összesen 12,3 km és Diósdon, Törökbálinton keresztül futok át Budaörsre. Otthonról elindulva az első 5 km szinte végig emelkedik és a forgalmas 7-es út mellett futok, csak Diósdnál megyek be kisebb utcákba. Az M0-ásig elérve jutok ki a tájvédelmi körzethez, ami egy majdnem 2 km-es szakasz. Sziklás, földes út van végig, nagyon kell figyelni, hogy ne forduljon ki a bokám, volt pár necces eset. Szép lehetne ez a rész, ha nem lenne tele szeméttel, de iszonyat mennyiségű hulladék van szerte szét. Láttam itt már nyuszit, sőt szürke marhát is, mondjuk eléggé „tájidegennek” tűntek ebben a környezetben.

szürke marhák :)
szürke marhák 🙂

Innen kiérve érek be Törökbálintra, annak is a Pistály nevezetű részére, amiről eddig sosem hallottam, nem is tudtam, hogy egyáltalán létezik sőt, elsőre azt hittem, hogy ez nem is Törökbálint. Itt nem sok emberrel találkoztam eddig (üdülő övezetnek tűnik), viszont annál több utcán csámborgó kutyával, ráadásul nem is olyan picikkel.

másfél km, sziklás, földes, szemetes...
másfél km, sziklás, földes, szemetes…

Kettő szinte folyton ott dekkol az egyik kanyarban, közülük az egyik tök jámbor, nem foglalkozik velem, max. bámul rám, de a másik folyton vicsorog és morog. Egyszer már rendre kellett utasítsam, szerencsére nem jött nekem. Nem tudom milyen meredek lehet ez a szakasz, de elég durva, lefelé sem merek nagyon haladni, de az igazi halál visszafelé van. Ez kb. egy másfél km-es szakasz és van olyan része, hogy felfelé csak csoszogva tudok haladni.

Pistály szintrajza
Pistály szintrajza

Viszont nagyon jó dombos edzésnek, párszor már csináltam, hogy hazafelé megnyomtam kicsit a futást és a dombot is becsülettel megmásztam. Ilyenkor azt figyelem, hogy az a km, amit még a domb előtt kezdek, de a domb első szakaszában vége van, valamint az utána következő 1 km, ami pont a tetejéig tart, az mennyire jön ki. Ezek eddig mindig 5 perc fölötti km-ek voltak, de múlt pénteken csúcsot döntöttem (össz időben is!), az elsőt bevittem 5 alá, a full emelkedő pedig 5:22 lett (általában 6 körül szokott lenni, ha nem nyomon neki).

A domb alja már Budaörs-Kamaraerdő, ez már kevésbé érdekes és izgalmas szakasz, de még mielőtt beérek Budaörs frekventáltabb részére, a Méhecske utcában van pár szilvafa az utcán, amiről nyáron néha leszedtem egy maréknyit, hogy meglegyen a napi gyümölcs adagom (nagyon finom volt).

Az út megtételéhez reggel befelé több idő kell, mint hazafelé annak ellenére is, hogy haza ott van az a brutális emelkedő. A befelé legjobb időm nem is tartom számon, de a hazafelénél nagy volt az öröm, amikor először bementem 1 óra alá, a legjobb pedig már 55 perc 41 másodperc.

az útvonal szintrajza
az útvonal szintrajza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .