Hogyan lehet felkészülni az idióták ellen?

Kicsit várnom kellett ezzel a poszttal, hogy leülepedjen és ne csak anyázásból álljon, aztán azon is gondolkodtam, hogy megírjam-e, de végül úgy döntöttem, hogy igen. Nem vagyok régi „motoros” a biciklisek között, nincs több éves tapasztalatom az utakon biciklistaként, de most már több mint egy éve szinte folyamatosan bringával járok munkahelyre, a telet is végig tekertem, nem idegen a közúton, országúton való tekerés. Különösebb incidensem nem is volt a mindennapos közlekedések során, figyelek az autósokra és figyelek arra is, hogy ne csináljak hülyeséget. Azt most hagyjuk, hogy mennyire vagyok szabálykövető, mert apró szabálytalanságokat én is csinálok, de azt legtöbbször a könnyebb, zökkenőmentesebb közlekedés érdekében, hogy ne akadályozzam később az autósokat. Cserébe lemondok az elsőbbségemről, mert biciklin azt vallom, annak van elsőbbsége, akinek megadják, ezért nem kockáztatok.

Viszont a hülyék ellen nincs ellenszer, van, amire nehéz készülni. Így jártam múlt szerdán hazafelé, amikor egy idióta majdnem elcsapott, és még fel sem tűnt neki! Már éppen kiértem Budaörsről, átmentem az M1-M7 közös bevezető szakasza fölött, amikor elértem egy kereszteződéshez. Az M1-M7 hídig folyamatosan emelkedik az út, pont utána kezd egyenesedni, ezért már éppen felvettem a könyöklős pozíciót, amikor érzékeltem, hogy balról egy fehér autó lassít mellettem. Közeledett a kereszteződés, ahol igazából csak balra van utca, jobbra egy kis csonka rész van, ahol régen egy zöldséges volt, de már nincs (és ahová párszor beállnak a rendőrök mérni), ezért azt gondoltam, hogy balra fog kanyarodni. Aztán abban a pillanatban fogta, rám húzva a kocsit, engem majdnem feldöntve, szinte rajtam keresztül bekanyarodott jobbra. Én meg győztem felegyenesedni a könyöklő pózból, berántani a fékeket és megpróbálni nem elesni, plusz elkerülni, hogy belemenjek. Nem volt egyszerű, éppen sikerült. Hirtelen fel sem fogtam mi történt, majdnem gurultam automatikusan tovább a sokk hatása alatt, mikor felfogtam, hogy az idióta megállt, hiszen ott nincs utca, ezért fogtam, leszálltam a bringáról és oda mentem kérdőre vonni, hogy ez most mi a f*sz volt.

Oda kanyarodott be az idióta, ahol a fehér furgon áll
Oda kanyarodott be az idióta, ahol a fehér furgon áll

Nem voltam nyugodt, ezért nem tudtam kedvesen, barátságosan megkérdezni, viszont nem is szidtam az anyját. Mikor megkérdeztem, hogy ezt miért csinálta, miért nem figyelt rám, mikor ott tekertem, erre azt a pofátlan választ kaptam lekezelő hangnemben, miközben szállt ki a kocsiból és igazából nem ért rá velem foglalkozni:

hogy én nem voltam sehol…

Ártatlan arccal és pofátlan hozzáállással próbálta velem elhitetni, hogy csak a képzelet szüleménye amit állítok, csak kitaláció az, hogy rajtam keresztül akart bekanyarodni, hiszen én nem voltam sehol, meg volt róla győződve, hogy mindent megfelelően csinált, engem a megfelelő távot tartva előzött meg és úgy kanyarodott be, hogy én mögötte csak 2 perc múlva érkezhettem.

De ezt beszopta, mert aki mögötte jött autós, az megállt rögtön a kereszteződés után és ablakot letekerve kérdezte tőlem, hogy minden rendben van-e. Válaszoltam neki, hogy igen, csak mondom ez a nő tagadja amit csinált, mire azt válaszolta, hogy látta mi történt, ezért is állt meg…És láss csodát, az idióta seggfej ebben a pillanatban elismerte a tettét és bocsánatot kért…jéééé.

Nem láttam értelmét tovább folytatni a beszélgetést, népnevelni nem akartam, annyit kértem már nyugodtabb hangon, hogy máskor jobban figyeljen a kerékpárosokra, mert bizony előfordul, hogy gyorsan haladnak.

Megköszöntem a másik autósnak (kék Honda Civic volt, a rendszámát is megjegyeztem, de azt nem teszem közzé) az önzetlen, kivételes segítséget, hogy megállt, hogy figyelt rám, hogy kiállt az igazam mellett. Ritka az ilyesmi.

Az ilyen seggfejekről meg mit lehetne mondani, írni. Komolyan gondolom, hogy az ilyentől el kellene venni a jogosítványt, mert ha igaz az, hogy nem vett észre (és sajnos biztos, hogy így lehetett), akkor retteghetnek a gyalogosok, biciklisek, motorosok és mindenki, aki kisebb, vétlenebb, mint az ő fehér Skoda Octáviája. Az ilyen ne üljön autóba, vagy ha ül, ne a volán mögé.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .