Első tavaszi maratonom

A tavalyi jól sikerült maraton és a téli futások adták az ötletet ahhoz, hogy 2015-ben először megpróbáljak 2 maratont lefutni, egyet tavasszal, egyet ősszel. Év elején elég sokáig keresgéltem a megfelelő helyszínt és eseményt, végül februárban találtam meg a pécsi maratont, amit a Sri Chinmoy rendezett meg most már 13. alkalommal. Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy versenyért csak számomra ésszerű összeget vagyok hajlandó kiadni és nem utazom több száz kilométert sem. Pécs persze nem a szomszédban van, de mivel feleségem pécsi, így a családi hazalátogatással egybekötött futás már mindjárt jól hangzik. Ja, és 3000 forint volt a nevezés.

Felkészülés

Az őszi versenyre kicsit tudatosabban készültem, most az akkor felállított kritériumok fele sem teljesült, mert nem érdekelt, nem volt kedvem hozzá :). Elmaradtak a gyorsító edzések, talán 3-4 lehetett, azok is inkább ad hoc jellegűek voltak, aztán nem voltak 30 feletti futásaim, mindössze két 28 km és egy 30 km, valamint 100 km fölötti hetet sem produkáltam, a legtöbb 84,6 km volt.

km-ben alig marad el a tavalyihoz képest
km-ben alig marad el a tavalyihoz képest

Viszont most nem fájt a talpam, mert oda figyeltem a cipőbe tett km-ek számára és láss csodát, elmúlt a fájdalom. Egyértelmű, hogy tavaly év elején eléggé széthordtam az akkori cipőmet és ez okozta a problémát.

A verseny

Tavaly problémát okozott a 25 km fölött jelentkező görcs-érzés, ezért erre most tudatosan készültem. Már előtte való napokban elkezdtem a magnézium feltöltést és a versenyre is szántam két ampullát, valamint volt nálam megint 3 gél.

A versenyt nem Pécsett rendezték, hanem az azon kívül eső Malomvölgyi-tó volt a helyszín, ahol 8 kört (1 kör 5274 méter) kellett futni az erdei döngölt, földes pályán.

nagyon szép környezet
nagyon szép környezet
a verseny kiírása a helyszínen
versenykiírás a helyszínen

A verseny reggel 8-kor indult, ami a későbbi meleg miatt jó volt, viszont így nagyon korán kellett reggelizni. A rajt kicsit érdekes volt, mert kértek egy 1 perces csendszünetet (ez gondolom szokás lehet az ilyen Sri Chinmoy rendezvényeken) és csak azt követően rajtolt el együtt a minimaraton, félmaraton és maraton mezőnye.

A rajt
A rajt

Nagyjából előre helyezkedtem, mert nem akartam kerülgetni a szűk pályán. A célom az volt, hogy a Velencei-tó kerülésen futott tempóval kezdek és azt próbálom tartani amíg lehet. Igaz a pálya leírása minimális szintkülönbséget tartalmazott, ott azért kialakult bennem egy kicsit más vélemény. Volt két komolyabb emelkedő (igaz rövidek voltak) és egy nagyon durva lejtő, ahol ráadásul az út is rossz volt, mert a víz kimosta. Az első pár kilométeren kialakult a mezőny és én eléggé elrohantam a többiekkel, ez azt jelentette, hogy az első két kör (~10 km) nagyon gyors lett, a pulzusom szinte végig 165-170 körül volt, a tempóm meg sokszor 4:30 és 4:40 között. Itt kicsit észbe kaptam és visszább vettem, a pulzusom visszament 160 körülire, a tempóm pedig 4:45 körüli ezrekre. Ahogy néztem a célnál elhelyezett nagy kijelzőn, olyan 1:36 körül voltam féltávnál, de aztán az 5. körben elkezdett fáradni a lábam annak ellenére, hogy ittam magnéziumot.

"Szépen", egyenletesen süllyedő pulzus...
“Szépen”, egyenletesen süllyedő pulzus…

Folyamatosan lassultam, a pulzusom a sebességemmel azonos arányban csökkent és 27 km-nél először kiléptem az 5 perces ezerből. Egyre nagyobb szenvedés lett a futás, a 6. kör vége előtt előztek meg ketten, akik egyenletes tempóban futottak, de az elején még nagyon el voltak maradva. Az utolsó két kör már maga volt a pokol, addigra már annyira elsavasodtak a lábaim, hogy a lejtőn féltem, hogy begörcsölnek. Vonszoltam már csak magam, csoszogtam, a 7. körben már annyira, hogy meg is botlottam egy kiálló ágban, majdnem pofára estem, négykézláb másztam vagy 5 métert, mire visszanyertem az egyensúlyom. A horgászok néztek rám érdekesen…:).

Az utolsó kör már a halál volt, már csak be akartam érni, nem érdekelt semmi. Arra próbáltam figyelni, hogy futóra emlékező emberként menjek végig és érjek be a célba, hogy ne gyalogoljak bele (ezt sikerült megcsinálni) és ha már küzdenem kell, akkor bizony ha meg is döglök, de küzdjek.

Végül 3:34:10-es idővel értem be, ami jócskán elmarad a tavaly őszi időmtől, ráadásul az 1:36-os első félre egy borzasztó másodikat sikerült produkálnom :(. Összesítésben 7. lettem a 23 indulóból, kategóriámban pedig 5. Mondjuk vicces, hogy 19-50 évig volt a kategória…sebaj.

A verseny után

Az októberi maraton után már este hosszasan sétáltam, jól éreztem magam, viszont most annyira elsavasodtak az izmaim, hogy a hét első napjaiban alig tudtam járni, még szerdán is éreztem a vádlim és a combom. Péntekre nem volt már érezhető fájdalmam, el is mentem futni egy laza 10-est, de utána visszajött a maraton utáni érzés és fájdalom. Sőt, másfél héttel az eset után mertem először futva menni munkába és miután beértem (nem egy hatalmas tempót diktálva), újra ugyanaz az érzés és fájdalom jött elő, csak kisebb mértékben, viszont este, a visszaút után már megint iszonyat izomlázam lett. Döbbenet. Mennyi idő kell, hogy a lábaim kiheverjék a sokkot? A biciklizés viszont az első naptól kezdve nem okozott gondot.

Tapasztalat, tanulság?

Ha edző, vagy profi lennék, biztosan tudnék tanulságot levonni ebből a versenyből, de így laikusként nem tudok sok okosat kitalálni, hogy mit ronthattam el. Tavaly is hasonló volt az első fele (1:37), ott is lassultam a végére, de nem ilyen szinten és nem savasodott el a lábam ennyire. Valami nagyon elfogyott bennem, de nem tudom mi. Most is ettem gélt, ittam vizet és iso italt, plusz ittam magnéziumot is. Mégis 25 után kész lett mindkét lábam annyira, hogy még a mai napig is érzem az utóhatását. Igaz nem volt speciális a felkészülésem, de kilométerben alig futottam kevesebbet (ha az utolsó 12 hetet veszem figyelembe), mint a tavalyi előtt.

Mindegy, most a futásból visszább veszek, szeretnék többet úszni és tekerni a következő hónapokban, aztán jöhet az őszi maraton :).

A verseny képes beszámolója: Pécs maraton

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .