Egy amatőr sportoló esete a triatlonnal

A cím nem csak rám értendő, hanem sok más olyan amatőr sportolóra is, aki szívesen indult triatlon versenyeken…

Az utóbbi napokban hatalmas vihart kavart az MTSZ (Magyar Triatlon Szövetség) legújabb döntése, melynek értelmében idéntől kötelező az éves versenyengedély kiváltása annak, aki versenyezni szeretne.

nem csak az országos bajnokságokon, hanem minden az MTSZ versenynaptárában szereplő versenyen való részvételhez kötelező az éves versenyengedély kiváltása

Ez a hír jól egymásnak ugrasztotta azt a magyar triatlonos társadalmat, aminek én sosem vallottam magam tagjának, viszont érdeklődve figyeltem az eseményeket és természetesen saját véleményem is van a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Azért nem vallom magam ezen társadalom tagjának, mert én elsősorban amatőr futó vagyok és maximum másodsorban hobbi triatlonista. Erről a társadalomról amúgy sem volt túl pozitív a véleményem és képem, mivel két csoportnak is tagja vagyok a Facebookon, ezért volt rálátásom, hogy milyen a jelenlegi triatlonos társadalom. Persze ez is csak egyik oldala az éremnek, de azért jól jellemzi a triatlonozó emberek személyiségét, viselkedését, mivoltát (kivételek természetesen akadnak), ami tőlem igen messze áll. Amúgy szerintem az, hogy a triatlonozó emberek nagy része olyan, amilyen, az nagyban köszönhető a triatlont vezető „szaktekintélyeknek”, akik kb. ebbe az irányba terelik a népet.

Mindig lábrázást kaptam az idióta hangzatos lózungtól, miszerint „Az út maga a cél…”, jelentsen ez bármit is. Ezt bármikor, bármire oda lehetett vetni, olyan nagyokos, fellengzős hangnemben, mintha valami kib*szott buddha lenne az ember, aki mondja.

De kanyarodjunk vissza az említett szabálymódosításhoz. Ahhoz a szabályhoz, amit a versenyszezon kezdetét követően hozott meg az a vezetőség, aminek több Magyarországon versenyt szervező is tagja.

Ahogy a hozzászólásokból lejött, alapvetően nem a 4000 forinttal van a gond (bár van, akinek ezzel is és joggal), hanem sokkal inkább elvi gondok merültek fel. Egyből záporoztak is a kérdések, ellenvetések, sokan nemtetszésüket fejezték ki a döntéssel kapcsolatban, amire jöttek a lekezelő, fellengzős, észosztó stílusú válaszok tömkelege a vezetőktől.

Rögtön jelezték, hogy akkor legalább a honlapon működhetne az online befizetés lehetősége, de nem…

a működő online fizetés…

 

Az egész webes felület átalakítása zajlik. Ennek egy része lesz a regisztrációs rendszer egyszerűbbé tétele. Tényleg már csak néhány teszt futtatása van vissza.””

– jött a válasz Herr Gyulától.

Lehet Gyula nem látogatja túl sűrűn a triatlon.hu oldalt és ezért kerülhette el a figyelmét, hogy ez nem pár hete nem működik, hanem évek óta. Vagy ezek a tesztek évente egyszer vannak és ha még van pár, akkor az pár évet jelent? És az egész honlap egy kalap sz*r (ahogy az extrememan.hu is, de ez a magánvéleményem). Márciusban minden információt nélkülözve vannak fent a versenykiírások, mindössze a dátumot lehet megtudni a hivatalos oldalról. Hogy a f*szba kap egy verseny engedélyt? Gondolom benyújtják az ehhez szükséges dokumentumokat, tervezett időponttal, távokkal, nevezési díjakkal stb… Kérdem, ezt miért nem lehet kitenni a honlapra? Titkos? Mi gátolja meg az MTSZ-t abban, hogy egy normális versenynaptárat hozzon létre? Miért van az, hogy márciusban egy márciusi eseményre kattintva 0, azaz nulla információhoz jutok?

MTSZ versenynaptár 2017…

 

De sebaj, mert a cél (az “út” mellett…), hogy minél több amatőr sportolót bevonzzanak a triatlonba:

Kedves “kallódó” amatőr barátaink! Érdemes körülnézni, hogy melyik egyesületet fogjátok választani…

– újabb Herr Gyula szösszenet.

Évek óta sportolok, sosem éreztem ingerenciát sem arra, hogy klubhoz tartozzak, de még arra se, hogy edzőm legyen. Engem ne „kötelezzen” senki arra, hogy belépjek egy klubba csak azért, mert akkor majd az kiváltja helyettem a versenyengedélyt. Ja, közben meg fizethetném a borsós tagdíjat cserébe.

Én szerettem úgy indulni versenyen, hogy csak a saját kihívásomnak tekintettem az adott versenyt. Egy hobbi triatlonista minek is akarna országos listákért versengeni, nem? Ezt pedig eddig tök jól megtehettem, eztán nem.

Ha úgy érzed 4000 forinttal lehúznak és elveiddel ellentétes ez a sarc akkor ne indulj versenyen!”

– ezt a bátorító, támogató és építő jellegű hozzászólást Mukinak köszönhetjük.

Annak az embernek, aki elvitathatatlanul egészen sokat tett a triatlon népszerűségének növekedésért az elmúlt években beindítva a Balatonman sorozatát. És pont egy olyan ember javasolja ezt, aki versenyeket szervez, aki elvileg abból él, hogy a versenyein egyre többen indulnak.

Meg is jegyezték neki, hogy ő elfogult, hiszen versenyszervező is egyben, amit el is ismert.

Tényleg elfogult vagyok, és sajnos látom, hogy sokaknak nem érthető és vannak akiknek nem elfogadható ez a döntés… Ha ez nem fér bele akkor tényleg érdemes sportágat váltani.

Ez az utolsó mondat mindent visz. Lefordítom: ha valakinek nem tetszik a döntés, akkor kussoljon és húzzon a picsába.

Ja, és közben mindig azzal próbáltak érvelni, hogy egy triatlonos ennek az összegnek a többtízszeresét költi évente a kedvenc sportjára, akkor miért nyivákol szaros 4000 forint miatt…

Elárulom, hogy én a nevezéseken kívül semmit nem költök évente a triatlonra célzottan. Nem vásárolok speciális frissítő cuccokat, nem veszek minden évben új biciklit, nem veszek minden évben új cuccokat stb (tavaly igaz vettem egy kétrészes ruhát, de ez 10 évig tuti kitart majd). A biciklimet így is úgy is szervizeltetem, az uszodába triatlon nélkül is lejárok, futócipőt szoktam csak venni, de ez is független a triatlontól. De kussoljak és váltsak sportágat, ha nem tetszik a döntésük…

Sajnos úgy tűnik, hogy idén a triatlon szezon számomra elmarad. Persze nem ennek a döntésnek a meghozatala a fő ok, viszont szerepet játszik benne. Időhiány, felkészületlenség miatt idénre amúgy sem terveztem volna semmit, inkább csak ad-hoc jelleggel indultam volna el valami rövidebb versenyen, de pont ezt, ennek a lehetőségét akadályozza meg ez a döntés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .