Strava for fun

Az idei év elsősorban az örömfutásról szól, mivel nem sok időm van sportolásra, azt a keveset pedig nem az eredmények hajszolására fogom fordítani. Viszont futok, ha lehetőségem adódik, de mivel limitáltak a lehetőségeim, ezért az utóbbi hónapokban nagyon egysíkúvá váltak a futások, kezdtem kicsit unni annak ellenére, hogy maga a futás jólesett, de valljuk be, a Tétényi ipari terület (Bányalég út és társai) eléggé ingerszegény környezet, pláne télen.

A futásaimat több helyen is vezetem, az elsőszámú még mindig a kezdetek óta meglévő excel táblázat, ez pont tartalmazza a legfontosabb infót: a megtett kilométereket. Nekem minden más infó sokszor irreleváns, néha nézegetem a tempóm, pulzusértékem, de van, hogy meg sem nézem a futásom adatait, miután szinkronizálom az órát a Polar Flow-val. Viszont mivel a bicajozást és úszást nem vezetem excelben, ezért anno pár éve „rákényszerültem” a Trainingpeaks használatára és mivel ez átveszi automatikusan az adatokat a Polartól, ezért az ingyenes felület pont jó arra, hogy összesített km-t kapjak az egyes sportokról (sajnos a Polar Flow nem tudja külön kezelni a sportok kilométereit, csak összevontan, ezért kénytelen vagyok használni TP-t).

Tavaly év elején rávettek, hogy regisztráljak Stravara is, mert akkor láthatják a sportolásaimat, mivel TP szigorúan privát, csak az egyes „workout”-okat lehet nyilvánossá tenni. Regisztráltam, egy ideig használtam is, de idén év elején ráuntam és visszavontam a Polárral történő automatikus szinkronizálást.

Viszont március elején, amikor kezdtem belefulladni a futások monotonitásába egy hirtelen ötlettől vezérelve újra elővettem Stravat. A sok hasonló alkalmazásnál a Strava annyival érdekesebb, hogy szegmenseket lehet létrehozni, vagy a már létrehozottakon összemérni magunkat más Stravat használó sportolóval. Az adott szegmensen a legjobb időt produkáló spori úgynevezett KOM, „King Of the Mountain” lesz. Ezt gondolom alapvetően bringásoknak találták ki, de szerencsére a futók is igénybe vehetik és használhatják. Bicajon gyenge vagyok, ott max. egy top20-as eredmény reális bárhol, top10 már álom. Viszont a futásban!!!

Körülnéztem, hogy Érden és környékén hol vannak szegmensek és találtam a környéken jó pár érdekeset. Azokat mind szkippelem, ami lejtős, nem is értem miért hoz ilyet valaki létre, mert ahogy mondani szokták, lefelé a szar is gurul…

Az elmúlt időszak futásai így KOM vadászatból álltak, kinéztem hosszú egyeneseket, fain emelkedőket és próbáltam megfutni KOM-ot begyűjtve. Most ott tartok, hogy jelenleg 5 KOM büszke tulajdonosa vagyok :).

Az öt KOM 🙂

 

Tárnoki kanyargós climb

Ez egy 300 méter hosszú 2%-os (csak?!?!?!?!) emelkedő Érden a Kutyaváritól felfelé a Tárnokin. Ezt a szegmenst én hoztam létre, de mivel sosem izmoztam itt, ezért csak a sokadig lettem a legjobb időmmel is. Másodszori nekifutásra lett csak meg a KOM, igaz az elsőnél előtte már begyűjtöttem egy KOM-ot, lehet az viselt meg és ezért maradtam akkor le 1 másodperccel. Végül sikerült egy közel 4 perces sebességet produkálnom és 9 mp-et rávernem a másodikra :).

 

ezt pulzusmérés nélkül futottam

 

Tárnoki Way Climb

Ezt nem én hoztam létre, de ez is azon az útvonalon van, ahol számtalanszor futottam már (pont a kanyargós előtt nem sokkal), ez egy 6%-os emelkedő, ami szintén 300 méter, csak nem kanyargós. Amikor ezt a szegmenst észrevettem még Pásztor Tamás volt a KOM rajta, aki nagyon sportszerűen mikor megfosztottam a KOM-tól, kudos-t adott a futásomra. Majd egy másik spori ugyanazzal az idővel bejött szintén elsőnek, amit csak később vettem észre, de mivel nem akartam vele osztozni a dicsőségben, ezért újra megfutottam és most ezt is 9 másodperc előnnyel bitorlom :).

A Tárnoki út tartogat izgalmakat

 

200 méter sprint

Érden és környékén nehéz olyan szegmenst találni, ahol Bartos Dávid ne futna, mert ha fut, akkor nagy eséllyel ő a KOM birtokosa is. Tőle elvenni nem egyszerű, sokszor felesleges egy hozzám hasonló amatőrnek próbálkoznia is. Viszont találtam a „híres” Bányalég körön ezt a 200 méteres szakaszt, amit nem tudom ki hozott létre, de ő tartotta a rekordot. Mivel Dávid félprofi (profi?!?) triatlonista, akinek azért ismerem az eredményeit, így például a hosszabb egyenes (érdi gát pl.), vagy emelkedős szakaszokon (Angeli út) felesleges is próbálkoznom, mert nem tudok 4 percen belüli ezreket futni kilométereken keresztül. Viszont egy 200 méteres szakaszon éreztem, hogy lehet esélyem, legalábbis egy időre elvehetem a KOM-ot tőle, ezért nekifutottam (szó szerint :D). Kinéztem térképen pontosan, hogy mettől meddig tart, ami azért fontos, mert egy méterrel sem akartam többet sprintelni, így is majd kiköptem a tüdőmet :D. De végül meglett elsőre, 5 másodperccel jobb idővel és 175-ös pulzussal…

 

 

Barackos út tétény felé

Ez nem emelkedő, viszont hosszabb (1,3 km) szakasz és szar útminőség :). Ezt a területet nemrég fedeztem fel, azóta többször is elfutottam arra. Ez nem akkora kihívás, max a távolság miatt, ráadásul az első helyezett sebessége sem volt egetverő, így könnyűszerrel szereztem meg az újabb KOM-ot úgy, hogy egyszer egy buzi kutya miatt meg kellett állnom, plusz bele is rúgtam, mert ott baszakodott a lábamnál…:).

 

 

Pistály climb

Ezt a szegmenst én hoztam létre és baromi büszke vagyok rá, kár, hogy csak az én időm van egyedül :). Jó, nem egy futók által kedvelt terep, én is csak régen a melóba futások miatt jártam arra és utáltam is rendesen.

Ez egy 7%-os emelkedő, 1,2 km hosszúra húztam, igazi tüdőkiköpős, sok helyen ilyen egyhelyben futós emelkedő. Strava is adott rá egy 4-es categoryt. Ezen a szakaszon mivel ez már melóból haza útvonal, így sosem erőlködtem igazán, a túlélésre játszottam, de volt pár alkalom, amikor megnyomtam. Előkerestem ezért azt az egyet, amiről tudtam, hogy kegyetlenül megnyomtam és azt töltöttem fel, arról csináltam szegmenst. Szeretettel várom a kihívásra vágyó futók eredményeit :).

 

Egyelőre rivális nélkül

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .